Kapcsolat
Hova
utazna?
Mikor?

Milyen
szállodában?

Látnivalók

Bangkok

Bangkok vagy thai nyelven Krung Thep (magyarul: az angyalok városa) Thaiföld fővárosa, s egyben legnagyobb városa is. A város a Chao Phraya folyó jobb partján fekszik, a Thai-öböl (Sziámi-öböl) mellett. Beceneve: „Kelet Velencéje”. Itt található Ázsia néhány lenyűgöző nevezetessége, melyeket mindenféle képen érdemes megnézni. Forróság, zaj és fullasztó kipufogógáz, szmog jellemzi a majd 10 milliós várost, de néhány napot azért érdemes Bangkokban eltölteni..

A legtöbben nehezen tájékozódnak Bangkokban, mert nincs városközpontja. Szorosabb értelemben véve ez a Lakmuang-szentély lenne, ahol a várost megalapították és ahonnan a távolságokat mérik. A Demokrácia Emlékművet az új World Trade Centre-t, a Khaosan Road-ot, vagy a Sukhumvit Road-ot is tekinthetnénk annak. Néhányan esetleg a Silom Road körüli éjszakai szórakozó-negyedet neveznék meg. Bangkokba jó és olcsó a közlekedés, így viszonylag mindenhova könnyen el lehet jutni. Azonban a dugók miatt ez néha hosszabb időt vesz igénybe a kelleténél.

Az 1557-ből származó feljegyzések azt mutatják, hogy Bangkok a Chao Phraya folyón Ayutthayába tartó vízi járművek számára ellenőrzési pontként szolgált. Amikor Ayutthayát lerombolták, az új főváros számára a folyón lefelé Thonburinál választották ki a helyet, de Chakri generális félve a burmai támadásoktól, udvarát a keleti partra költöztette. A földbe vert brahman oszlop a folyónál Bangkok 1782-es megalapítását jelöli. Chakri generális, aki a Ramatibodi, I. Rama nevet vette fel, új palota-együttest építtetett a régi folyóparti erődítményen belül. A romjai között élő kínaiakat a kínai negyedbe költöztette, és mesterembereket vonultatott fel, hogy az ayutthayaihoz hasonló királyi rezidenciát építsenek. Az együttesben nemcsak a palota kapott helyet, hanem a kormányzósági és törvényszéki irodák, és a legfontosabb, a Wat Phra Kaeo is.

A "bang" szó Bangkokban, Bang Pa-Inben és más thai városnevekben durva fordításban vízi települést jelent. Bangkok időtlen idők óta vízi település volt. Még a múlt században is lakosságának kétharmad része úszó vagy cölöpökre épült házakban lakott. "Kelet Velencéje", ami Joseph Conradot és más Viktória korabeli utazókat elbűvölt, ma már nem létezik, de az élet a folyón alapvetően nem változott. A Chao Phraya menti szállodákban lakó vendégek ebbe közvetlen bepillantást nyerhetnek, de még jobb, ha csónakázunk a folyón. Ha a Phra Chao Taksin hídtól felfelé megyünk, elhaladunk a sokat eláruló régi épületek mellett, melyek azelőtt a hollandok, franciák, valamint a Brit Kelet-indiai Társaság raktárai voltak. A csónak a lefelé, a Sziámi-öbölben levő Khlong Tuey kikötő felé haladó rizsszállító bárkák, vízi taxik és méltóságteljes teherhajók nyomában ringatódzik. A felkelő nap sugaraival megvilágított part menti templomok Délkelet-Ázsia legnagyszerűbb látványosságai közé tartoznak. 

 

Thaiturizmus © 2014-2024 Minden jog fenntartva!